Hos veterinären

Före besöket

Det finns några saker att tänka på innan du kommer till oss - eller om vi kommer till dig.

Djuren kan ju inte själva berätta hur de mår så det blir din sak att förklara för oss vad som är fel. Tänk igenom hur det varit den senaste tiden - Hur länge har det pågått? Några förändringar som kan ha påverkat djurets hälsa? Aptit, törst, trött, stel?

Prata med andra i familjen eller kanske hundvakten...

 

Om ditt djur har klåda eller diarré är vi tacksamma om du inte tar med ditt djur in till receptionen direkt. Det kan vara någon smittsam sjukdom och då vill vi helst använda en särskild ingång. Är vi på gårdsbesök där det kan finnas någon smitta vill vi gärna låna stövlar och skyddrock som finns på gården.

 

Om du vet att ditt djur skall opereras eller sövas av någon annan anledning skall du inte ge något foder 12 timmar före besöket. Vatten att dricka är oftast ok. Det är bra om hunden eller katten är nybadad före operationen.

 

Under besöket

Det är du som känner ditt djur bäst - berätta för oss om du har ett djur som är extra känsligt eller kan bli aggressivt i trängda lägen.

 

Om du skall lämna ditt djur för operation - håll koll på hämtningstiden,

vi har inga möjligheter att behålla djur över natten.

 

När vi är ute på gårdsbesök är det viktigt att det finns någon på plats som är van

att hantera djuren - det gäller både hästar och kor.

 

 

Efter besöket

Om din hund eller katt varit sövd kommer den att vara trött och vinglig när den kommit hem. Låt den ligga där det är varmt och håll uppsikt. Ge den inte mat förrän den är stadig på benen.

Har den blivit opererad, kontrollera att djuret inte kommer åt att slicka på såret och att såret inte är svullet, rodnat eller luktar illa. Om ditt djur har en krage så försäkra dig om att det kan äta och dricka utan problem.

Om djuret har stygn som ska tas bort brukar det vara lagom efter ungefär 10 dagar, förutsatt att såret läker som det skall. Om du vill ha hjälp gör vi det kostnadsfritt på kliniken men du måste boka tid. Ute i fält tar vi betalt för ett återbesök.

Har vi satt i en dränslang skall du tvätta eller spola såret dagligen så att sårvätskan kan rinna ut runt dränslangen. Stygnet/stygnen som fäster dränslangen tas bort och dränslangen dras ur såret efter 3-4 dagar.